Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τa φoνieντa iνε eπτά


Με μεγάλη έκπληξη έμαθα προσφάτως, πως τα φωνήεντα αποδεκατίστηκαν. Μάλιστα. Πάντα ήταν μειοψηφία, σε σχέση με τα σύμφωνα. Αυτό βέβαια, δε μείωνε καθόλου τη χρησιμότητά τους ούτε την αξία τους. Ακόμα και αυτά που ηχούσαν στα αυτιά μας με τον ίδιο τρόπο, έπρεπε κι αυτά να υπάρχουν, για μας δηλώνουν την αξία της κάθε λέξης και να την διαφοροποιούν σε σχέση με τις υπόλοιπες. Να μας κάνουν να καταλαβαίνουμε την ετυμολογία της. Τώρα; σκέφτηκα από μέσα μου. Πώς θα γράφουμε; Θα είναι κάτι σαν το μονοτονικό, που μας έβαλαν εν μία νυκτί, να μάθουμε, ή μάλλον να ξεμάθουμε, όλες τις περισπωμένες, τις οξείες και τις δασείες και να χάσουμε και βαθμούς στην έκθεση, γιατί μας ξέφυγαν μερικά πνεύματα και τόνοι; Προσπάθησα να ηρεμίσω, γιατί οι θύμισες της Γ’ Λυκείου με τάραξαν!
Ανέτρεξα λοιπόν σε εφημερίδες και internet και έμαθα πως όλα ξεκίνησαν από μια δασκάλα, Μαρία Χρυσού, η οποία θεώρησε λάθος την παρουσίαση των φθόγγων και των γραμμάτων.
Φυσικά, η προφορά είναι διαφορετική από τη γραφή. Άλλο φθόγγος, άλλο γράμμα. Γράφω «σβήνεις», προφέρω «ζβίνις». Δεν κατάλαβα κι εγώ στην αρχή. Με ξένισε όμως η επιμονή μερικών, 140 γλωσσολόγων, πρώτων-πρώτων, να ρίξουν τη δασκάλα στην πυρρά.
Μετά κατάλαβα το σκεπτικό της δασκάλας. Το Βιβλίο της Γλώσσας, δεν παρουσιάζει «ακριβώς» τη Γραμματική του Τριανταφυλλίδη, για της οποίας την ορθότητα τόσο πολύ κόπτονται οι συγγραφείς του, αλλά και οι 140 γλωσσολόγοι! Την κόβει και τη ράβει στα μέτρα του! Χρησιμοποιεί γράμματα όπως το «x» και το «z», αντί του «χ» και του «ζ»! Το «e» αντί του «ε»! Το «i» για να μας κάνει να καταλάβουμε τα  «ι,η,υ,ει,οι,υι»! Και φαίνεται σαν να μας κάνει μια άσκηση για το πώς θα μπορέσουμε αργότερα να «ξεχάσουμε» μερικά γραμματάκια μας και να τα αντικαταστήσουμε με άλλα…
Όπως ξεχάσαμε το αυγό, το τραίνο, το αυτί και τα κάναμε αβγό, τρένο και αφτί.
Όπως ξεχάσαμε τους τόνους, για να τους θυμηθούμε στην Α’ Γυμνασίου, μαζί με τις ψιλές και τις δασείες. Λες και τότε είναι πιο κατάλληλη εποχή για να γράφουμε στο πολυτονικό. Αφού τότε μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά! 
Υπάρχει μια τάση, να απλοποιείται συνεχώς η γλώσσα μας, προς το λατινικότερον.  Όσα δεν μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας, ανορθογραφώντας καθημερινά και δολοφονώντας την Ελληνική γλώσσα, γράφοντας στα απαίσια greeklish, έρχονται να τα συμπληρώσουν τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού.
Δεν θέλω να φαίνομαι κινδυνολόγος, αλλά 140 γλωσσολόγοι οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο κείμενο της δασκάλας, θα έπρεπε να έχουν σταθεί λίγο περισσότερο σ’ αυτά που έγραφε και να περιορίσουν τη γλωσσολόγο γλώσσα τους.
Ίσως να μην τους άρεσε ο τρόπος που τα διατύπωνε. Ίσως προτιμούσαν τον τρόπο της Κυρίας Φιλιππάκη, της οποίας το πόνημα υποστήριξαν.
Μεγάλη κουβέντα για τους φθόγγους και μικρή για τα γράμματα. Και στο τέλος, να λέμε και το «ου» φωνήεν! Βρε ΟΥ!
Λυπάμαι που οι ίδιοι οι «επιστήμονες» της Ελληνικής γλώσσας, την  «αφήνουν» να καταστρέφεται, να στερεύει και να μεταλλάσσεται. Αυτό…

7 σχόλια:

Leviathan είπε...

Κρίμα και είναι τόσο υπέροχη η γλώσσα μας...Καλό μήνα εύχομαι! Με υγεία και χαρά!!

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δεν ξέρω τι σχόλια θα λάβεις αλλά εμένα με "έδειραν" όταν ανέβασα παρόμοια ανάρτηση (http://www.lifebookmarks.net/2012/07/EllinikiGlossa.html). Εν τούτοις εγώ πιστεύω ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Επίσης πιστεύω ότι με την ταχύτητα που τρέχουν οι αλλαγές δυστυχώς θα τις προλάβουμε όλες. Καλό σου μήνα.

Μαίρη (Ginger) είπε...

Κσαναδιάβασα την ανάρτισι κι ομολογουμένος διαπίστωσα ότι βιάστικα να σχολιάσω (όμως δεν ανακαλώ το προιγούμενο σχόλιό μου). Τελικά δεν ίμε σίγουρι αν σιμφονίς ή όχι με τις αλαγές που σκοπέβουν να μας επιβάλουν.

(κάτι περίεργο που βλέπεις στο παραπάνω κείμενο είναι η προσπάθειά μου να εφαρμόσω τους νέους κανόνες αλλά δεν τα καταφέρνω, ευτυχώς)

serenata είπε...

Σοβαρά θα αλλάξει ο τρόπος που γράφουμε;
Εγώ θα μείνω σ' αυτά που ξέρω.
Και θα θυμίζω κάτι παλιά βιβλία που έχω με δασίες και περισπωμένες, που δεν έμαθα ποτέ...
Ασε που θα μου φαίνονται όλα λάθος!
Ουφ!
Καλό μήνα:)

ZouZouna είπε...

τα φονιαιντα ειναι ωκτω, δεν το λες καλά....

ήρθα να πω καλό καλοκαίρι, και ραντεβού τον σεπτέμβρη.

κερασένια δροσερά φιλιά σκορπώ τριγύρω

Ανώνυμος είπε...

Πάντως,σε οτι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε,η απάντηση ήταν οτι δεν προσπαθούν να μας κάνουν να τα ξεχάσουμε,αλλά το συγκεκριμένο τμήμα του βιβλίου αφορούσε το πώς ακούγονται οι λέξεις,και όχι το πως γράφονται...και για να είμαι ειλικρινής θυμάμαι κάτι ανάλογο και στη γνωστή γραμματική του Τριανταφυλλίδη...καλησπέρα! :-)

antinetrino είπε...

Εδώ δεν έχεις δίκιο φοβάμαι... το έχω κάνει κι εγώ ανάρτηση http://antinetrino.blogspot.gr/2012/07/blog-post_15.html