Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Χοντροφόρος : Αειφόρος Ανάπτυξη


Θα γίνει και αυτό! Μέσα σε όλους τους φόρους που μας περικυκλώνουν, θα θεσμοθετηθεί και ο «Χοντροφόρος». 

Αυτός με έσπρωξε να κάνω το σημερινό γραφτικό. Εγώ δεν ήθελα...

Τι σημαίνει όμως «Χοντροφόρος» : Όποιο τρόφιμο έχει παραπάνω λιπαρά ή ζάχαρη θα είναι ακριβότερο από τα «υγιεινά». Θα έχει παραπάνω φόρο.


Πόσο παραπάνω;
60% ΦΠΑ;
20% πάνω στη μικτή αξία του;
Θα κάθομαι να το φάω;
Θα στέκομαι στο (ένα) πόδι;
Θα τρέχω και δε θα φτάνω;
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Πάντως, όσα τρόφιμα έχουν σταθεροποιημένες μαργαρίνες, πολυακόρεστα λιπαρά (χάμπουργκερ, πίτσες, σαλάμια, έτοιμα τρόφιμα) κλπ σκατοχημικά και σκατοσυντηρητικά, θα τα πληρώνουμε για δυαράκι στην Κυψέλη. Τζανκ δε μου’ θελες; Πούλα τη σαλοτραπεζαρία.
 
Τουτέστιν : Από δω και μπρος, μη σας δω  :
•    Να αγοράζετε σοκολατίτσα από το περίπτερο, γιατί σας ήρθε μια λιγούρα. Να πάρετε μανταρίνι για τη λιγούρα. Ξινό! Με κουκούτσι, για να έχει και σασπένς: Θα το μασήσω το κουκούτσι, ή θα το φτύσω, ολοζώντανο και ακέραιο στα μούτρα κανενός;
•    Να περνάτε από τον πάγκο των σαλαμοαλλαντικών στο supermarket (ακόμα και αν δε σταματήσετε).
•    Να σταματάτε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και αφήνετε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί νοσταλγικά, σ’ εκείνο το ράφι. Ξέρετε. Μη μου καμώνεστε τώρα τους ανήξερους! Εκείνο… με τα πατατάκια. Εκείνο… με τα γαριδάκια. Να πάρετε παξιμαδάκια ολικής. Κάνουνε τον ίδιο και περισσότερο σαματά στο μάσημα κι αυξάνουν και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Είχατε καιρό να τον ανταμώσετε;
•    Να αγοράζετε έτοιμα φαγητά. Μην πάει ο νους σας στο delivery του σούσι, που μου το μάθατε και δεν το ξεμαθαίνετε! Ούτε για σουβλάκι να μην τηλεφωνήσετε. Θα το μάθουν. Ξέρετε για τον αστικό μύθο της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων...

Αντιθέτως :
•    Να πηγαίνετε στη λαϊκή και να αγοράζετε φτηνά ζαρζαβατικά, με τα οποία θα φτιάχνετε σάντουιτς στο παιδί σας (δυο μαρούλια και στη μέση μια ντομάτα) και θα του το δίνετε στο σχολείο, για να το επεξεργαστεί. Το παιδί, θα επεξεργάζεται το σάντουιτς και θα το επιστρέφει πλακέ, στο σπίτι το μεσημέρι.
•    Να πηγαίνετε στη λαϊκή (επιμένω σε αυτό γιατί όλοι μας πάμε στη λαϊκή, πριν τη δουλειά μας, στις 5 το πρωί, ή μετά, στις 8 το βράδι) και να αγοράζετε φτηνά φρούτα, τα οποία θα δίνετε στο παιδί σας, να τα πηγαινοφέρνει στο σχολείο, γιατί ούτε αυτά θα τα τρώει, γιατί θέλει κρουασάν, κρουασάν, κρουασάν.

Επιπλέον:

Από σήμερα, θα πηγαίνετε στο ψιλικατζίδικο και στο περίπτερο ΜΟΝΟ για εφημερίδα. Ούτως ή άλλως, περιοδικό δεν πρόκειται να βρείτε, γιατί η εταιρεία των αξιόλογων περιοδικών έκλεισε! Για τις τσίχλες δεν έχω ακόμα ενημέρωση. Θέτε φάτε, θέτε μη φάτε.

Όσο για το προαναφερθέν σουβλάκι, αμφιβάλλω πολύ, εάν θα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα υγιεινά. Γι’ αυτό και θα το πληρώνουμε διπλό. «Ένα με διπλή (τιμή) απ’ όλα.»  Απ’ όλα τα άλλα, θα μπορούμε να τρώμε στις ίδιες και σε ακριβότερες τιμές. 

Γιατί, αν ακριβύνει το σουβλάκι, ποιος ο λόγος να μην ακριβύνει και η ντομάτα, που είναι και υγιεινή; Αστειεύεσαι; «Το υγιεινό το πληρώνεις και κάτι παραπάνω»! Γιατί είναι υγιεινό!
Τα «βαπτισμένα» λοιπόν, ανθυγιεινά τρόφιμα, θα συμπαρασύρουν μοιραία στην άνοδό τους και τα «βαπτισμένα» υγιεινά. Γιατί έτσι είμαστε εμείς στην Ελλάδα. Βαπτίζουμε οτιδήποτε με οποιοδήποτε όνομα και το λανσάρουμε στην αγορά. Πχ. πατάτες από το Στατσαρισκαμπάντ, εισηγμένες λαθραία, μαζί με ανθρώπους,  βαπτίζονται (ακριβές) πατάτες Νάξου.

Τα μεταλλαγμένα καρότα, πατάτες, μελιτζάνες,  θα συμπεριλαμβάνονται στα υγιεινά. Άρα θα μπορούν να ακριβαίνουν, ελεύθερα, άσχετα από το «χοντροφόρο» με το πρόσχημα του : «Το υγιεινό το πληρώνεις κάτι παραπάνω»!
Αφού τα μεταλλαγμένα υγιεινά θα ακριβαίνουν, τότε τα «ανθυγιεινά» θα πρέπει να ακριβύνουν κι άλλο, για να είναι ακριβότερα από τα «υγιεινά». «Παύλος κύκλος», όπως έλεγε και η συχωρεμένη η κυρά Ερωφύλη, στην παλιά μου γειτονιά.

Νομίζω πάντως, πως, για να μην ξεφεύγουμε, η κατάσταση πρέπει ΚΑΙ να αστυνομεύεται, για να μπορούν τα πράγματα να κρατηθούν σε τάξη. Θέλω να προτείνω (πού να πάω να το προτείνω;) τη δημιουργία μιας νέας Υπηρεσίας την «Αστυνομία Λιπαρών», η οποία θα μπουκάρει σαν το ΣΔΟΕ στο σπίτι του καθεμιανού μας και θα κατάσχει ό, τι ανθυγιεινό βρεθεί στο ντουλάπι, ψυγείο, συρτάρι κομοδίνου (σ’ έπιασα, που τρως σνακ στο κρεβάτι).
Μετά, θα μας δένουν τα χέρια και τα πόδια, (αριστερό χέρι με δεξί πόδι και αριστερό πόδι με δεξί χέρι, με κορδέλες ζαχαροπλαστείου) και θα μας περιφέρουν, κατάπτυστους για να μας διαπομπεύσουν στη γειτονιά! Παιδιά μαζεμένα στις άκρες του δρόμου, θα μας ρίχνουν στα μάτια φλούδες μανταρίνι (να πονάς) και από τα μεγάφωνα θα παίζει το σουξεδάκι 
«γλιύ-κα γλιύ-κα 
γλιυ-κιά μω – (δις)
έ-λα στήνα-
γκα-λιά μω» (δις)
ωξωφωνή, από την αδικοτρελαμένη Έφη Θώδη.

Κερδισμένος πάντως από το μέτρο, θα βγει συμπολίτης μας πολιτικός, ο οποίος έχει εγκαταστήσει γεφυροπλάστιγγα στο μπάνιο του, για να προσέχει το βάρος του. Ο εν λόγω, συνελήφθη σε συνέντευξή του, να λέει πως παχαίνει με υγιεινά χόρτα και άλλα τρόφιμα, με φυτική σύνθεση. Αυτά που κάνουν και τις αγελάδες να βάζουν κιλά δηλαδή.  Τουλάχιστον θα γλυτώσει τη χειροπόδαρη διαπόμπευση.

7 σχόλια:

Tremens είπε...

Τούδε κι εφεξής φακές φίλε μου, σαλάτα, σούπα, γλυκό... φακές και Αγιος ο Θεός να σου πω εγώ...

dimiscon είπε...

Φακές μόλις έφαγα....

Ρειμόντ Αρμάντ Με Μαγιό είπε...

Λατρεμένε με συγκινείτε. Κλαίω από τα γέλια με τον οίστρο σας. Εύγε!!!!

dimiscon είπε...

Κι εγώ, στα γέλια το 'χω ρίξει, Αρμάνδε μου!

kariatida62 είπε...

Είδες η κρίση? Θα μας μάθει να τρώμε υγιεινά...ουδέν κακόν αμιγές καλού! :)
Δεν μας είπες ποιος είναι ο συμπολίτης μας πολιτικός που παχαίνει με χόρτα?
Να μαντέψω? Μήπως τον λένε Θόδωρο?

dimiscon είπε...

Καλή η μαντεψιά του ονόματος. Μην κάνεις πολλή παρέα με το Μέρλιν...

Ανώνυμος είπε...

kai oi agelades xorta trone, alla pili paxainoun ...