Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το ψυγείο του μέλλοντος είναι παρελθόν

Βρετανία «Εξυπνο» ψυγείο θα ψωνίζει από σούπερ μάρκετ
ΤΟ ΒΗΜΑ Αθήνα - Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 ΛΟΝΔΙΝΟ

Το «έξυπνο» ψυγείο του μέλλοντος μεταξύ άλλων θα παραγγέλνει από το σούπερ μάρκετ ό,τι έχει τελειώσει, θα τοποθετεί σε εμφανή θέση τα τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξεως, θα πετάει ό,τι έχει χαλάσει και θα προτείνει συνταγές κάθε είδους με τα υπάρχοντα στο εσωτερικό του φαγώσιμα. Επίσης θα αυτοκαθαρίζεται. Το σχεδιάζουν βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ σε συνεργασία με το διαδικτυακό πολυκατάστημα Ocadο.
Στο πλαίσιο των χαρακτηριστικών που προγραμματίζεται να έχει θα συγκαταλέγεται και η ικανότητα του να "σκανάρει" τα ράφια του ώστε να αναγνωρίζει τι υπάρχει και να χρησιμοποιεί αυτή την πληροφορία για να προγραμματίζει γεύματα και να πραγματοποιεί παραγγελίες μέσω Διαδικτύου. Επίσης οι επιφάνειες του θα αποτελούνται από μικροσκοπικά πλακίδια που θα μπορούν να μετακινούν τα τρόφιμα στο εσωτερικό του, ενώ θα διαθέτει αισθητήρα ο οποίος θα αναγνωρίζει αν κάποιο τρόφιμο βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με βάση την οσμή που αναδίδει. Παράλληλα, το «έξυπνο» ψυγείο θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει στην μνήμη του στοιχεία για το ποια και πόσα φαγητά καταναλώνονται και ποια απλώς αγοράζονται και πετιούνται.
Όσον αφορά τις συνταγές που θα «εμπνέεται» από τα υπάρχοντα υλικά, αυτές θα είναι κατηγοριοποιημένες με γεωγραφικά κριτήρια, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες ορέξεις, γαστριμαργικές συνήθειες, θρησκευτικές παραδόσεις ( π.χ. όχι χοιρινό για θρησκευόμενους εβραίους και μουσουλμάνους) κλπ.

Τέλος, προσθέτω εγώ, θα πληρώνει ό,τι παράγγειλε από το super market, θα μου πληρώνει φως, νερό, τηλέφωνο και το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας μου (παρακαλώ;) και θα μου δίνει δανεικά για να βγάλω το μήνα... Στην εποχή που ζούμε, το θέμα μας δεν είναι αν το ψυγείο θα είναι έξυπνο, αλλά αν θα χρειαζόμαστε καν ψυγείο... (κρύο το αστείο μου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: