Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επουσιώδεις Υποβαθμίσεις

... και άλλα ανόητα

Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο ευαίσθητες γίνονται οι Διεθνείς Αγορές σε όλα όσα συμβαίνουν στον Κόσμο. Οι οικονομικοί Οίκοι βλέπε Fitch, Moodys κλπ υποβαθμίζουν Οικονομίες και Οικονομίες μέσα σε μερικά λεπτά. Τα Διεθνή Χρηματιστήρια, κλονίζονται από τα οποιαδήποτε σκαμπανεβάσματα οικονομικά και πολιτικά, κάποιων χωρών, οι οποίες έχουν μπει σε σκαμπανεβάσματα εξ’ αιτίας των Χρηματιστηρίων αυτών.

Επίσης, σάλο στις Διεθνείς Αγορές προκαλούν πολλά και διάφορα σημαντικά γεγονότα. Όπως, για παράδειγμα, το τραγικό ατύχημα που είχε γνωστό-άγνωστο κουνέλι, πέφτοντας (εσκεμμένα;) μέσα στο ζεματιστό, γεμάτο κρεμμυδάκια νερό του τέντζερη της κυρά Μαρίας στη Δραπετσώνα, την οποία Δραπετσώνα, προσφάτως υποβάθμισε ο οίκος Moodys κατά δύο ολόκληρες μονάδες.

Θυμάμαι πως έχουμε περάσει και δυστυχώς περνούμε καθημερινά, διάφορα οικονομικά και άλλα προβλήματα σαν χώρα. Αυτήν όμως τη σύνδεση με τις διεθνείς Αγορές και Οίκους, δε θυμάμαι να την είχαμε παλαιότερα. Αυτή η αμεσότητα του αποτελέσματος, πραγματικά με συγκινεί και με γεμίζει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Δεν μπορώ κάθε φορά να πιστέψω, πώς μικρές χώρες, μικρές οικονομίες, ασήμαντες κατά τα άλλα, μπορούν να φέρουν τέτοια οικονομική αναστάτωση. Πραγματικά, ντρέπομαι που φέρνω, ως χώρα, τέτοια αναμπουμπούλα στους ξένους Οίκους.

Αυτοί πάλι, οι ξένοι Οίκοι, ποια είναι ακριβώς η δουλειά τους; Κάτι σαν κουτσομπολιό μου κάνει… Κάθονται εκεί, κάτι λένε μεταξύ τους και μας υποβαθμίζουν. Καμιά αναβάθμιση δεν κάνουν; Γιατί δεν θυμάμαι αυτούς τους ξένους Οίκους να λένε πως σήμερα αναβαθμίσαμε αυτόν ή τον άλλον; Αυτά δε λέγονται, ή περνάνε στα ψιλά. Κάτσε να γίνει καμιά στραβή, να δεις πως θα βγω εγώ, ο Οίκος να σε υποβαθμίσω, να σου δώσω και μια από πάνω, να πας και να μην ξαναγυρίσεις!

Μετά είναι και το άλλο : Μόλις βγει ο ένας ξένος Οίκος και υποβαθμίσει, πετάγονται από πίσω και οι υπόλοιποι (ξένοι και εγχώριοι Οίκοι) σαν να αισθάνονται κόμπλεξ κατωτερότητας, για να πουν κι αυτοί το υποβαθμιστικό τραγουδάκι, όπως οι γλάστρες, πίσω από τις τραγουδίστριες «φίρμες», που με φωνή τσιριχτή και παράφωνη επαναλαμβάνουν το ρεφρέν τονίζοντας το «σίγμα» : ΥποβάθμιΣηηη, ΥποβάθμιΣηηη … Βάλε και μια εύκολη μουσικούλα, να γίνει πιασάρικο, να το λέμε όλοι. Τσίχλα!

Τώρα λοιπόν, οι ξένοι Οίκοι υποβάθμισαν, λέει την Αίγυπτο! Μα στην Αίγυπτο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο κόσμος πολεμάει τη Δικτατορία. Σκοτώνονται άνθρωποι! Τους νοιάζει τι κάνει ο ξένος Οίκος; Εδώ καίγεται ο δικός τους οίκος. Δεν έχουν καν τρόπο να ενημερωθούν. Να επικοινωνήσουν. Τηλέφωνο. Internet. Τους χώνουν μέσα, επειδή κυκλοφορούν στους δρόμους, για να πάνε στη δουλειά τους. Ψωμί να φάνε δεν έχουνε σε κάποιες περιπτώσεις, μιας και η μαύρη αγορά βασιλεύει. Λεηλατούνται τα μουσεία τους. Ιστορία χιλιάδων ετών, δική τους και όλου του Κόσμου, κατεστραμμένη από, ποιος ξέρει τι είδους υποκινούμενες ομάδες, σέρνεται στους δρόμους.

Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει τους Αιγυπτίους τι κάνει ο ξένος Οίκος. Άσε που, ακόμη κι αν γνωρίζουν τους Οίκους αυτούς, καρφί δεν τους καίγεται περί υποβαθμίσεως.

Νοιάζει όμως εκείνους. Τους Επενδυτές! Που επενδύουν πάνω στον πόνο και τον αγώνα των Αιγυπτίων και των εκάστοτε Αιγυπτίων, για να κερδίσουν ένα κατιτίς.

Άσε πάλι, που συχνά πυκνά πέφτουν οι υποψίες μου πάνω τους (στους ξένους Οίκους ντε) ότι σα να είναι προσυμφωνημένο με κάποιες, πώς να το πω; Κυβερνήσεις; πως θα γίνουν όλα γης Μαδιάμ, από Μαρόκο μέχρι Αίγυπτο, να βράσει καν’α καζάνι, μπας κι εμείς οι πτωχοί ξένοι Οίκοι… ξέρετε… επωφεληθούμε.

Εμείς πάντως είμαστε εκεί και ακούμε. Μπορεί ακόμη και να κλείνουμε τα αυτιά μας στις παραφωνίες, αλλά κάτι περνάει παραμέσα. Και τότε υποβαθμίζουμε μέσα στο μυαλό μας τους ξένους Οίκους και την αξιοπιστία τους.

Γιατί, όταν πας και υποβαθμίζεις αυτόν που πολεμάει για αξίες όπως «Ζωή», «Ελευθερία», «Αξιοπρέπεια» και άλλα επουσιώδη, τότε υποβαθμισμένος και αναξιόπιστος είσαι του λόγου σου ξένε Οίκε! Ε, ξένε Οίκε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: